Reklama
Składniki:

- 1 szklanka wiśni
- 10 dag cukru
- 1/2 puszki purée kasztanowego
- 3 łyżki mąki
- 100 ml mleka
- 3 białka
- cukier puder do posypania

Reklama
Przygotowanie:

Wiśnie umyć, osączyć wydrylować, zmiksować, przetrzeć przez sito. Purée kasztanowe dokładnie połączyć z masą wiśniową. Zmiksować z mąką, cukrem i mlekiem, całość gotować około 5 minut, ciągle mieszając. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. Masę rozłożyć do 4 ceramicznych kokilek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 210ºC, piec około 20 minut. Od razu podawać, przed podaniem każdy suflet oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Do przygotowania sufletu można też wykorzystać konfiturę wiśniową lub malinową. Wtedy jednak trzeba zmniejszyć ilość dodawanego cukru.

Reklama
Reklama
Reklama