Składniki:
Ciasto:
6 dag masła,
3 żółtka,
12 dag cukru,
1 szklanka mleka,
3 białka,
3 dag kakao,
30 dag mąki,
proszek spulchniający,
masło do smarowania tortownicy.
Masa:
20 dag masła,
25 dag cukru,
2 jaja,
2 dag kakao,
5 łyżek syropu z konfitur,
2 łyżki gorącej wody,
1 kieliszek spirytusu.
Przygotowanie:
Utrzeć masło z żółtkami i cukrem. Wsypać kakao. Wlać mleko. Rozetrzeć. Z białek ubić pianę. Wyłożyć na utarte żółtka. Wymieszać mąkę ze środkiem spulchniającym. Wsypać. Wymieszać. Upiec.
Nadzienie przygotować następnego dnia. Cukier z jajkami ubić na parze. Wsyapć kakao. Rozetrzeć. Zdjąć z pary. Ostudzić. Masło utrzeć. Wkłądać po łyżce ubitych jajek. Rozetrzeć. Podzielić nadzienie na dwie części.
Przekroić tot na dwie równe części. Nasączyć syropem z konfitur. Rozrzedzić sirytus wodą. Nasączyć. Posmarować placek nadzieniem. Przykryć plackiem. resztą nadzienia posmarować wierzch i boki.