Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • paczka biszkoptów
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 35 dag gęstego jogurtu naturalnego, np. greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny na masę brzoskwiniową:
  • duża puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki żelatyny
  • garść czereśni do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto jogurtowe z czereśniami i brzoskwinią!

  1. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż biszkoptami.
  2. Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj gęsty jogurt oraz cukier puder i delikatnie wymieszaj.
  3. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i dodaj do śmietanki, dokładnie wymieszaj.
  4. Masę śmietankową przełóż na biszkopty i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
  5. Odsącz brzoskwinie, jedną zostaw do dekoracji, resztę zmiksuj.
  6. Żelatynę zalej 1/3 szklanki syropu z brzoskwiń.
  7. Gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj ze zmiksowanymi brzoskwiniami.
  8. Gdy masa brzoskwiniowa będzie chłodna, przełóż ją na zastygniętą masę śmietankową.
  9. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem udekoruj czereśniami.
Reklama

Zobacz inne przepisy z czereśniami:

Risotto z czereśniami - przepis
Ciasto z czereśniami - 13 przepisów na desery z czereśniami
Dżem czereśniowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama