Jagodzianki w cukrowej posypce - przepis
Któż z nas nie lubi jagodzianek? Teraz możesz zrobić je sama! To jest naprawdę proste!

Opublikowano: 05.07.2013, 09:31
Reklama
O smakowitości ciasta na jagodzianki decyduje liczba użytych żółtek oraz ilość masła. Jeśli ktoś lubi bardziej kruche bułeczki, może dodać do ciasta 1–2 żółtka więcej niż w podanym przepisie, a także nieco więcej (o 5–10 dag) masła.
Reklama
Przygotowanie i pieczenie: 100 min
24 porcje
1 porcja – ok. 180 kcal
Składniki na jagodzianki:
Reklama
- 50 dag mąki
- 4 żółtka
- 5 dag drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 40 dag jagód
- 1 jajko
- 10 dag grubego cukru
Zobacz, jak zrobić jagodziankę krok po kroku!
Reklama
Reklama
Reklama