Reklama
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 40 dag jagód
  • 1 jajko
  • 10 dag grubego cukru
Reklama
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozmieszaj z mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z 10 dag cukru. Wlej
  2. do mąki z wyrośniętym rozczynem. Zagnieć ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
  3. Dodaj roztopione, ciepłe masło, dokładnie wyrób. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki. Na każdym kładź łyżkę jagód wymieszanych z 5 dag cukru. Uformuj bułeczki.
  4. Bułeczki kładź na blasze wyłożonej pergaminem, odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp grubym cukrem. Piecz ok. 25 min w piekarniku o temp. 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama