Jagodzianki w cukrowej posypce

Opublikowano: 16.07.2012, 08:55
Reklama
Składniki:
- 50 dag mąki
- 4 żółtka
- 5 dag drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 40 dag jagód
- 1 jajko
- 10 dag grubego cukru
Reklama
Przygotowanie:
- Drożdże rozmieszaj z mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z 10 dag cukru. Wlej
- do mąki z wyrośniętym rozczynem. Zagnieć ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
- Dodaj roztopione, ciepłe masło, dokładnie wyrób. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki. Na każdym kładź łyżkę jagód wymieszanych z 5 dag cukru. Uformuj bułeczki.
- Bułeczki kładź na blasze wyłożonej pergaminem, odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp grubym cukrem. Piecz ok. 25 min w piekarniku o temp. 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama