Składniki:
- 40 dag waniliowego serka homogenizowanego
- kubeczek śmietanki kremówki
- szklanka czarnych jagód (mogą być mrożone)
- szklanka czerwonych porzeczek lub malin (mogą być mrożone)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- kilka kropelek zapachu waniliowego
- ewentualnie biszkopty jako dodatek
Przygotowanie:
1. Jagody i porzeczki przebierz, opłucz, osącz, zmiksuj i połącz z serkiem, cukrem pudrem,
zapachem waniliowym.
2. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, odstaw na chwilę, aby spęczniała, następnie rozpuść ją, podgrzewając. Dodaj 2 łyżki serka, wymieszaj z żelatyną, a następnie połącz masę z pozostałym serkiem.
3. Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z jagodowym sernikiem. Masę rozlej do pucharków deserowych lub do zamykanych kubeczków plastikowych. Wstaw do lodówki. Schładzaj przez noc.