Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Na ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 7 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
Reklama

Na masę:

  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki jagód (lub czarnych porzeczek)
Przygotowanie:
Reklama
  1. Na ciasto masło rozpuść, przestudź. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj masło, żółtko i śmietanę. Zagnieć kruche ciasto, schłodź.
  2. Jagody przebierz, opłucz, osącz.
  3. Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem cukru i masła, przestudź.
  4. Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę. Upiecz na rumiano w 200 st. C.
  5. Budyń zmiksuj z 2–3 łyżkami jagód. Posmaruj nim wystudzony spód tarty, posyp jagodami.
Reklama
Reklama
Reklama