Jagodowa stefanka - przepis

Opublikowano: 31.07.2012, 06:28
Reklama
Składniki:
- 5 jajek
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 15 dag mąki
- duża cytryna
Reklama
Krem:
- 40 dag jagód
- 50 dag mielonego tłustego twarogu
- 10 dag cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Do nasączenia:
- pół szklanki słodkiego naparu herbaty
- sok z pomarańczy
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Reklama
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj pod koniec ucierania skórkę i sok z cytryny. Białka ubij na pianę, wyłóż na masę z żółtek. Wprost na pianę z białek wsyp przez sitko mąkę. Ciasto lekko, ale dokładnie, wymieszaj. Włóż do formy keksowej wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz na złoto 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.
- Żelatynę rozpuść w 5–6 łyżkach wrzątku. Jagody zmiksuj z cukrem, twarogiem i żelatyną. Biszkopt przekrój poziomo na 4 placki. Nasącz je herbatą z sokiem pomarańczowym i likierem. Posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim. Boki ciasta również posmaruj kremem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Reklama
Reklama
Reklama