Jagodowa krajanka w kropeczki

Składniki:
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżeczek żelatyny
- 50 dag jogurtu
- sok z cytryny
- 50 dag jagód
- 20 dag kremówki
Przygotowanie:
1. Jajka ubić z 10 dag cukru na sztywną pianę. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
2. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok. 10 minut w temp. 175 st. C. Ostudzić.
3. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić aż spęcznieje. Następnie podgrzewać, aż się rozpuści.
4. Jogurt wymieszać z resztą cukru i sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno śmietanką, wymieszać.
5. Na ciasto wyłożyć trochę kremu, na niem ułożyć opłukane i osuszone owoce i zalać resztą kremu. Wstawić do lodówki i ochładzać ok. 2 godzin.