Reklama
Składniki:

- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 6 średniej wielkości twardych, kwaskowych jabłek
- 1,5 szklanki soku wiśniowego
- 2-3 łyżki cukru
- 2 gożdziki
- kawałek kory cynamonu
- 1 jajko
- cukier do posypania

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić, jabłka umyć, obrać, nie przekrawając na pół, z każdego wydrążyć gniazdko nasienne. Sok wiśniowy zagotować z cukrem, goździkami i cynamonem, do płynu włożyć jabłka, gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Jabłka wyjąć z wywaru, osączyć, ostudzić. Cisato podzielić na 6 równej wielkości kwadratów, każdy kawałek ciasta ponacinać w środku wzdłuż co mniej wicej 1 cm. Jabłka owinąć ciastem, rozchylając paski, tak by powstała "klatka" (ciasto zlepić u góry i na dole jabłka). Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem, upiec na rumiano w 220ºC.

Reklama

Deser nabierze jeszcze wykwintniejszego charakteru, gdy do soku doda się czerwone wino (najlepiej na szklankę soku ok. 100 ml wina). Jabłka można też ugotować w samym winie z dodatkiem cukru i korzennych przypraw.

Reklama
Reklama
Reklama