Reklama
Składniki:

- 6 niedużych jabłek (najlepiej Gala)
- 20 dag margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- łyżka śmietany 18 proc.
- 1 żółtko
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
- cynamon
- 2 łyżeczki rodzynek
- cukier puder

Reklama
Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Obłóż kawałkami margaryny, siekaj, zarabiając nożem, aż powstaną grudki. Dodaj żółtko i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Schładzaj 30 min.

2. Jabłka obierz, wydrąż środki. Rodzynki wymieszaj z dżemem, dopraw cynamonem. Środki owoców oprósz cynamonem, napełnij farszem z dżemu.

Reklama

3. Ciasto wyjmij, cienko rozwałkuj. Pokrój na 6 równych kwadratów. Pośrodku każdego ustaw jabłko, owiń ciastem, zalep. Piecz ok. 30 min w temp. 180 st. Oprósz pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama