Jabłka w cieście

Opublikowano: 14.12.2007, 16:53
Reklama
Składniki:
- 3-4 jabłka
- sok z cytryny
- 1 szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- cynamon
Reklama
Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz, wytnij z nich gniazdka nasienne, pokrój na grube pierścienie, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Mąkę dokładnie wymieszaj z mlekiem, jajkami i szczyptą soli. Powinno powstać gęste, jednolite ciasto. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Jabłka zanurzaj w cieście i od razu kładź na rozgrzany tłuszcz. Usmaż na złoty kolor z obu stron. Zdejmij z patelni, połóż na papierowym ręczniku kuchennym, aby ściekł nadmiar tłuszczu. Posyp cukrem zmieszanym z cynamonem, podawaj z czym lubisz. Z każdym dodatkiem smakują wybornie, szczególnie gdy są ciepłe.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama