Jabłka smażone - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowy pomysł na deser z jabłek.

Opublikowano: 27.08.2014, 10:00
Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- szklanka mąki
- 2 jajka
- ok. 1,5 szklanki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże, kwaśne jabłka
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder i starta czekolada do posypania
- sól
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na jabłka smażone w cieście!
- Z mąki, jajek, mleka, proszku do pieczenia i szczypty soli rozmieszaj gęste ciasto.
- Odstaw je na 15 minut.
- Jabłka umyj, obierz, specjalnym nożykiem wytnij gniazda nasienne.
- Pokrój w poprzek w grube talarki.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
- Plastry jabłek zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany tłuszcz.
- Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Wyjmij, osącz z nadmiaru tłuszczu.
- Posyp cukrem pudrem lub czekoladą.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na desery:
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Szybka szarlotka - przepis
Sernik waniliowy - przepis
Reklama
Reklama
Reklama