Reklama
Składniki:

- 1 kg kwaskowych jabłek (np. antonówek, landsberskich, szarych renet)
- 1 cytryna
- 4 łyżki masła
- 3-4 łyżki cukru
- 5 dag rodzynek
- kieliszek rumu
- 5 dag orzechów włoskich lub laskowych
- paczka kruchych herbatników (np. petit beurre)
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Reklama
Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Na głębokiej patelni rozpuścić 3 łyżki masła, wrzucić cząstki jabłek, przesmażyć mieszając. Dodać cukier, dusić ok. 5 minut. Rodzynki opłukać, zalać ciepłą wodą, odstawić na 15 minut. Rodzynki osączyć, zalać rumem, odstawić na 30 minut, by wchłonęły alkohol. Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć. Żaroodporną formę natłuścić masłem, wysypać herbatnikami. Jabłka wymieszać z namoczonymi rodzynkami i posiekanymi orzechami, wyłożyć na herbatniki. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i waniliowym. Pianę wyłożyć na jabłka (można też ozdobnie wycisnąć szprycką). Naczynie z jabłkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. około 170ºC, piec do czasu, aż beza ładnie się przyrumieni. Od razu podawać.

Jeśli chcesz, by pierzynka była bardziej chrupiąca, białka ubij ze szklanką cukru pudru i zapiekaj deser ok. 30 minut w piekarniku o temp. 140-150ºC.

Reklama

Źródło: Przyjaciółka

Reklama
Reklama
Reklama