Przepis na tradycyjny jabłecznik
Tradycyjny jabłecznik czaruje podniebienia już od dziesiątek lat!
Opublikowano: 18.02.2009, 12:59
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 dag mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- proszek do pieczenia
- 70 dag jabłek
- cukier waniliowy
- bułka tarta
- tłuszcz
Reklama
Przygotowanie:
- Stopioną margarynę ostudzić. Połączyć z cukrem. Dodać jajka. Utrzeć. Wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać do ciasta. Stale mieszać.
- Wlać połowę ciasta do formy (uprzednio wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą).
- Obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić. Ułożyć na cieście i zalać ciastem.
- Piec przez godzinę.
Reklama
Reklama
Reklama