Składniki:
- 30 dag masła
- 30 dag mąki
- szklanka cukru pudru
- op. cukru waniliowego
- 5 żółtek
- szczypta soli
- słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Przygotowanie:
1. Miękkie masło ucieraj mikserem około 30 sek. Następnie – wciąż ucierając – stopniowo dodawaj cukier puder, cukier waniliowy, sól i 4 żółtka. Kiedy powstanie puszysta gładka masa, zmniejsz obroty miksera
i dosypuj po łyżce mąki.
2. Gotowe ciasto rozwałkuj na placek grub. 5 mm. Wytnij 60 gwiazdek. W połowie z nich naparstkiem wytnij otworek.
3. Całe ciastka posmaruj ostatnim żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Na nich ułóż ciasteczka z otworkiem, lekko dociśnij, aby się zlepiły. Gwiazdki piecz ok. 20 min w temp. 180 st. Ostudź. Dżem podgrzej, przetrzyj przez sito. Masą wypełnij otwory w ciastkach. Pozostaw do zastygnięcia.