Reklama
Składniki:

2 łyżki soku malinowego,
4 jajka,
20 dag cukru,
3 łyżki zmielonych prażonych orzechów laskowych,
10 dag mąki gryczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
30 dag śliwek,
sok i skórka starta z pomarańczy,
10 dag śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru

Reklama
Przygotowanie:

Żółtka ubić ze 10 dag cukru i sokiem malinowym. Stopniowo dodawać mąkę, orzechy i proszek. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z żółtkami. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, wstawić do piekarnika. Piec 35-40 min w temp. 180 st. C. Ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Śliwki umyć, włożyć do rondla, dodać sok i skórkę z pomarańczy, gotować 15-20 min. Wsypać pozostały cukier, wymieszać, ostudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeden placek posmarować masą śliwkową (2 łyżki odłożyć), przykryć drugim plackiem, wierzc posypać cukrem pudrem. Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru, wycisnąć rozetki na ciasto, każdą ozdobić masą śliwkową.

Reklama
Reklama
Reklama