Reklama
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 żółtko surowe
  • 5 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
Reklama


Na masę serową:

  • 0,5 kg mielonego sera
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 5 – 6 twardych gruszek
  • 1 torebka budyniu waniliowego

Na kokosową kruszonkę:

  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 5 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Reklama
  1. Zagnieć składniki kruszonki. Uformuj z nich kulę i włóż do zamrażalnika.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dobrze wysiekaj z pokrojonym na płatki schłodzonym masłem. Dodaj ugotowane na twardo żółtka przetarte przez sito, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Składniki połącz nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
  3. Przyrządź masę serową. Żółtka utrzyj z cukrem i stopniowo dodawanym po łyżce serem. Wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz ubitymi na sztywną pianę białkami.
  4. Gruszki umyj, wytrzyj i cienko obierz ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Tortownicę natłuść i wyłóż ciastem formując wysokie brzegi. Ułóż cząstki gruszek i przykryj je masą serową.
  5. Na wierzchu rozsyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 60 minut.
Reklama
Reklama
Reklama