Gruszki w miodzie

Składniki:
- 4 dość twarde gruszki
- cytryna
- pół szklanki białego wina
- 10 dag miodu
- 10 dag cukru
- kawałek kory cynamonu
- kilka goździków
- laska wanilii lub torebka cukru
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zdjąć z niej skórkę. Gruszki umyć, ozdobnie obrać , wydrążyć gniazdka nasienne tak, by pozostały ogonki. Owoce skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. W rondleku zagotować szklankę wody z winem, miodem i cukrem, dodać cynamon, goździki, miąższ wyjęty z laski wanilii lub cukier waniliowy oraz skórkę i resztę soku z cytryny. Do gorącego syropu wrzucić gruszki, gotować na małym ogniu ok. 5 min. Wyjąć skórkę z cytryny, resztę gotować jeszcze ok. 15 min. Rondelek zestawić z ognia, gruszki w syropie przestudzić, podawać lekko ciepłe lub gdy całkowicie wystygną.
Do syropu można też dolać wino. Jeśli dodamy czerwone, gruszki nabiorą pięknego bordowego koloru. Te z dodatkiem białego wina będą delikatniejsze w smaku.