Galette z czereśniami to prosty sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Ciasto zrobisz w kilka minut
Jeśli uwielbiasz ciasta z owocami i jesteś fanką różnego rodzaju tart, a przy tym niekoniecznie lubisz spędzać czas w kuchni, to przepis na galette z czereśniami jest idealny dla ciebie. Do zrobienia tego francuskiego przysmaku nie potrzebujesz nawet formy do pieczenia. Wystarczy zamknąć dojrzałe, soczyste owoce z odrobiną ekstraktu migdałowego w maślanym, kruchym cieście, wstawić do piekarnika i gotowe.

Czereśnie to wyjątkowe sezonowe owoce, które można wykorzystywać w kuchni na dziesiątki sposobów. Te pyszne letnie kuleczki to bogactwo witamin, składników mineralnych, związków wspierających układ krążenia, działających przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Do tego są niskokaloryczne, a w umiarkowanych ilościach mogą jeść je nawet cukrzycy.
Jeśli nie mamy pomysłu na to, co zrobić z czereśni, które zalegają w naszej kuchni, możemy przygotować proste i szybkie ciasto w rustykalnym stylu: galette z czereśniami. Jest zdrowszą alternatywą tradycyjnych ciast, bo ma dużo owoców. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności manualnych, ani kulinarnych.
Czym jest galette?
Galette to zwykle określenie rodzaju francuskiego wypieku w postaci okrągłego, płaskiego ciasta przyrządzanego bez użycia formy. Jego rustykalny domowy wygląd jest zasługą ręcznie zawiniętych brzegów. Do środka wkłada się różne wypełnienia, zarówno słodkie, jak i słone.
Galette najczęściej podaje się z owocami (śliwkami, jabłkami, gruszkami, wiśniami, czereśniami, malinami), a w wersji wytrawnej – z mięsem, pomidorami, grzybami czy jajkiem.
Jak zrobić galette z czereśniami?
Przygotowanie ciasta galette z czereśniami zajmie ci do 20 minut. Pieczenie to kolejne 40 minut. Ciasto można jeść na ciepło lub schłodzone.
Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- szczypta soli,
- 100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę,
- 2-3 łyżki zimnej wody,
- 1 jajko.
Składniki na nadzienie z czereśni:
- 700 g dojrzałych, umytych i wydrylowanych czereśni (możesz też użyć wiśni),
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i migdałowego,
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj ciasto na tartę. Połącz mąkę, cukier, sól, dodaj masło i ugniataj.
- Dodawaj zimną wodę, po jednej łyżce stołowej, aż ciasto będzie zwarte.
- Uformuj płaski, okrągły placek, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką, tak, aby uzyskać placek o średnicy 30 cm.
- Przełóż ciasto na blachę do pieczenia pokrytą papierem pergaminowym.
- Przygotuj nadzienie z czereśni. Umieść wydrylowane owoce w dużej misce, dodaj cukier, mąkę kukurydzianą, ekstrakty migdałowy i waniliowy. Wymieszaj.
- Ułóż czereśnie równo na środku ciasta. (zostaw około 7 cm pasek dookoła). Brzegi ciasta zwijaj fragmentami do środka.
- Wymieszaj jajko z łyżką wody i posmaruj ciasto. Możesz posypać dodatkowo grubo zmielonym cukrem.
- Piecz przez 30-40 minut, aż ciasto będzie mocno zrumienione.
Porcję możesz uwieńczyć gałką lodów waniliowych. Podobne ciasto zrobisz z innymi owocami, np. malinami, jabłkami, morelami. Smacznego!
Czytaj także:
- Czereśnie pod kruszonką - przepis składniki i przygotowanie
- Wiśnia a czereśnia: jak je odróżnić i do czego wykorzystać?
- Czereśnie czy wiśnie? Jeśli naprawdę chcesz schudnąć, wybór jest oczywisty