Reklama

Czereśnie to wyjątkowe sezonowe owoce, które można wykorzystywać w kuchni na dziesiątki sposobów. Te pyszne letnie kuleczki to bogactwo witamin, składników mineralnych, związków wspierających układ krążenia, działających przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Do tego są niskokaloryczne, a w umiarkowanych ilościach mogą jeść je nawet cukrzycy.

Reklama

Jeśli nie mamy pomysłu na to, co zrobić z czereśni, które zalegają w naszej kuchni, możemy przygotować proste i szybkie ciasto w rustykalnym stylu: galette z czereśniami. Jest zdrowszą alternatywą tradycyjnych ciast, bo ma dużo owoców. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności manualnych, ani kulinarnych.

Czym jest galette?

Galette to zwykle określenie rodzaju francuskiego wypieku w postaci okrągłego, płaskiego ciasta przyrządzanego bez użycia formy. Jego rustykalny domowy wygląd jest zasługą ręcznie zawiniętych brzegów. Do środka wkłada się różne wypełnienia, zarówno słodkie, jak i słone.

Galette najczęściej podaje się z owocami (śliwkami, jabłkami, gruszkami, wiśniami, czereśniami, malinami), a w wersji wytrawnej – z mięsem, pomidorami, grzybami czy jajkiem.

Jak zrobić galette z czereśniami?

Przygotowanie ciasta galette z czereśniami zajmie ci do 20 minut. Pieczenie to kolejne 40 minut. Ciasto można jeść na ciepło lub schłodzone.

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę,
  • 2-3 łyżki zimnej wody,
  • 1 jajko.

Składniki na nadzienie z czereśni:

  • 700 g dojrzałych, umytych i wydrylowanych czereśni (możesz też użyć wiśni),
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i migdałowego,
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj ciasto na tartę. Połącz mąkę, cukier, sól, dodaj masło i ugniataj.
  2. Dodawaj zimną wodę, po jednej łyżce stołowej, aż ciasto będzie zwarte.
  3. Uformuj płaski, okrągły placek, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką, tak, aby uzyskać placek o średnicy 30 cm.
  6. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia pokrytą papierem pergaminowym.
  7. Przygotuj nadzienie z czereśni. Umieść wydrylowane owoce w dużej misce, dodaj cukier, mąkę kukurydzianą, ekstrakty migdałowy i waniliowy. Wymieszaj.
  8. Ułóż czereśnie równo na środku ciasta. (zostaw około 7 cm pasek dookoła). Brzegi ciasta zwijaj fragmentami do środka.
  9. Wymieszaj jajko z łyżką wody i posmaruj ciasto. Możesz posypać dodatkowo grubo zmielonym cukrem.
  10. Piecz przez 30-40 minut, aż ciasto będzie mocno zrumienione.

Porcję możesz uwieńczyć gałką lodów waniliowych. Podobne ciasto zrobisz z innymi owocami, np. malinami, jabłkami, morelami. Smacznego!


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama