Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 50 dag naturalnego jogurtu
  • 50 dag mrożonych owoców jagodowych (czarnych jagód, poziomek, malin, truskawek)
  • torebka żelatyny instant (na 0,5 l płynu)
  • torebka cukru waniliowego
  • 4–5 łyżek cukru pudru (do smaku)
  • listki mięty do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
  1. Owoce rozmroź, przebierz, opłucz, osusz. Większe owoce, np. truskawki, pokrój na kawałki.
  2. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku, ostudź. Połącz z kilkoma łyżkami jogurtu. Następnie dodaj do pozostałego jogurtu i zmiksuj. Dopraw do smaku cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wymieszaj z owocami.
  3. Deser włóż do 6 miseczek i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby galaretka zastygła. Przed podaniem odkrój galaretkę od brzegów miseczek. Miseczki wstaw na chwilę (30 sekund) do gorącej wody i wyłóż deser na talerzyki. Przed podaniem udekoruj listkami mięty.
Reklama
Reklama
Reklama