Galaretka w paski

Składniki:
- po pół opakowania różnych galaretek, np. wiśniowej, agrestowej, morelowej, cytrynowej
- 0,5 l mleka 0,5% tłuszczu
- 3 łyżeczki żelatyny
- liście świeżej mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody w oddzielnym naczyniu, odstawić w chłodne miejsce. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wody, połączyć z mlekiem, dokładnie wymieszać, odstawić do stężenia. Kiedy galaretki i mleko zaczną gęstnieć, rozkładać je warstwami (najlepiej łyżką) do szklanek lub pucharków szklanych (w przezroczystym naczyniu widać poszczególne kolorowe warstwy). Każdą warstwę lekko zastudzić, i dopiero potem nakładać następną. Jeśli galaretka lub mleko zbyt stężeje, trzeba je lekko podgrzać, gotowy deser wstawić do lodówki, przed podaniem ozdobić świeżymi listkami mięty lub melisy.