Galaretka porzeczkowa
Zamiast porzeczki możesz użyć borówki amerykańskiej. Deser będzie też świetnie smakować z dodatkiem białej czekolady
Opublikowano: 26.06.2013, 08:11
Reklama
Ilość kalorii: 170
Czas przygotowania: 85 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 4 szklanki owoców czarnej porzeczki
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki galaretki wiśniowej
- 3 łyżki nalewki porzeczkowej
- szklanka kremówki
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Reklama
Dodatkowo:
- owoce i biała czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Reklama
- Owoce opłucz, delikatnie osusz, po czym zmiksuj z cukrem, przełóż do garnka i cały czas mieszając zagotuj.
- Wsyp do owoców galaretkę i ogrzewaj, aż galaretka się rozpuści. Ostudź. Dodaj nalewkę i przelej do pucharków. Odstaw do lodówki na godzinę. Czekoladę rozpuść na parze. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, połącz z czekoladą.
- Śmietanę rozłóż na galaretce porzeczkowej, udekoruj owocami i białą czekoladą i od razu podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama