Francuskie z wiśniową śmietaną

Opublikowano: 21.08.2008, 15:19
Reklama
Składniki:
25 dag ciasta francuskiego mrożonego,
1 żółtko,
2 łyżki mleka,
35 dag wiśni,
100 ml soku wiśniowego,
1,5 łyżki żelatyny,
3 opakowania cukru waniliowego,
350 ml śmietany kremówki,
1 łyżka cukru pudru.
Reklama
Przygotowanie:
Z umytych wiśni usunąć pestki. Sok wiśniowy podgrzać z cukrem waniliowym. Rozpuścić w nim namoczoną w małej ilośći wody żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia. Połączyć z wiśniami i ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na 60 minut. Rozmrożone ciasto pokroić w trójkąty, posmarować z żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Blaszkę opłukać zimną wodą. Ułożyć ciastka. Piec w temp. 200 st. C przez 15 minut. Ostudzić. Każdy trójkąt przekroić w poziomie na pół. Na połowie nakładać wiśniową śmietaną, przykryć drugą połową. Oprószyć cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama