Reklama
Składniki:

- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (400 g)
- 1 jajko
- 75 dag kwaśnych jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 dag rodzynek
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania

Reklama
Przygotowanie:

1. Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej.

2. Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, osącz.

3. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazdka nasienne, pokrój w kostkę. Wsyp do rondelka, skrop sokiem, dodaj trochę cukru, duś, aż zaczną się rozpadać.

4. Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody, dodaj do jabłek razem z rodzynkami, zagotuj, ostudź.

5. Ciasto lekko rozwałkuj, podziel na 8 kwadratów tej samej wielkości. Na połowę każdego wyłóż 2–3 łyżki jabłek. Brzegi ciasta posmaruj białkiem, zlep.

Reklama

6. Wierzchy ciastek ponacinaj nożem, posmaruj żółtkiem. Piecz ok. 20 min w 220 st. C. Posyp pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama