Reklama
Składniki:

- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- żółtko jajka
- łyżeczka mleka
- 1/2 puszki moreli
- szklanka śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 15 dag truskawek
- 2 kiwi
- skórka otarta z cytryny

Reklama
Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie rozmroź. Jeden płat odłóż, resztę ułóż jeden na drugim (ewentualnie płaty ciasta możesz poprzekładać mocno schłodzonymi plasterkami masła) i rozwałkuj na prostokąt. Przenieś go na blachę wyłożoną pergaminem.

2. Odłożony kawałek ciasta pokrój na równej szerokości paski. Brzegi dużego prostokąta posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, a na tym ułóż paski ciasta, tak aby utworzyły wyższy brzeg. Dociśnij, również posmaruj żółtkiem. Powstałą rynienkę upiecz na złoto (około 20 minut) w temperaturze 220 st.
Wyjmij, ostudź.

Reklama

3. Morele zmiksuj razem z zalewą, wymieszaj z rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatyną. Śmietankę ubij na sztywno. Połącz z musem morelowym i rozsmaruj w środku rynienki z ciasta. Wierzch równomiernie przykryj plasterkami owoców. Posyp otartą skórką cytrynową i ewentualnie cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama