Reklama
Składniki:

ciasto:
25 dag mąki,
25 dag margaryny,
1 jajo,
pół szklanki wody,
1 łyżeczka octu,
sól,
5 dag mąki do podsypania,
5 dag cukru pudru do posypania
Krem:
8 dag mąki pszennej,
8 dag mąki ziemniaczanej,
25 dag cukru,
4 szklanki mleka,
4 żółtka,
2 jajka,
1 laska wanilia,
cukier waniliowy,
5 dag masła.

Reklama
Przygotowanie:

Przygotować ciasto francuskie. Podzielić na dwie części. Rozwałkować. Przeniść wałkiem na balchę. Ponakłuwać. Upiec. Przełożyć kremem. Posypać cukrem pudrem.
Ptzygotowanie kremu: wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier. Ubić jajka i żółtka. Wymieszać. Zagotować cukier z wanilią. Delikatnie wlewać mieszankę jajeczno - mączną. Stale mieszać. Gotować aż krem zgęstnieje. Przestudzić. Przełożyć ciasto.

Reklama
Reklama
Reklama