Francuska kremówka

Opublikowano: 01.04.2008, 15:02
Reklama
Składniki:
I Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
szczypta soli
II Ciasto:
1 szklanka mąki
1-2 żółtka
śmietana
szczypta soli.
Krem:
1/2 kostki masła.
3/4 litra mleka.
5 jajek,
3/4 szklanki cukru.
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej.
Reklama
Przygotowanie:
Każde ciasto osobno zagnieść. Na drugie ciasto nałożyć pierwsze i zwinąć w rulon. Przekroić na dwa placki i rozwałkować na dwie blachy. Piec 15 minut.
Ubić jajka z cukrem. Wsypać mąkę. Wlać 1/3 mleka. Resztę mleka zagotować. Ostudzić. W mleku rozpuścić margarynę. Ostrożnie połączyć z pianę z jajek. Przełożyć ciasto kremem.
Reklama
Reklama
Reklama