Reklama
Składniki:

Ciasto:
25 dkg cukru pudru,
25 dkg fig,
8 dkg bułki tartej,
8 jaj,
skórka cytrynowa,
tłuszcz i bułka tarta do tortownic.
Masa:
40 dkg jabłek,
150 ml śmietanki kremowej,
10 dkg cukru kryształu,
8 dkg cukru pudru,
5 dkg rodzynek,
sok z cytryny,
lukier cytrynowy.

Reklama
Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem. Z białek ubić pianę. Połączyć. Figi drobno pokroić. Wrzucić do piany. Posypać bułką tartą. Przelać do dwóch tortownic. Upiec. Umyte jabłka obrać. Usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć. Wymieszać z cukrem i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wsypać rodzynki. Skropić sokiem z cytryny. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Wymieszać z jabłkami. Przełożyć ciasto. Polukrować.

Reklama
Reklama
Reklama