Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 dag masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • kieliszek migdałowego likieru
  • tłuszcz do smażenia
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • płatki migdałowe
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na faworkowe ciastka!

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, mleko, cukier, jajka, alkohol, sok z cytryny, zagnieć ciasto.
  2. Włóż na godzinę do lodówki.
  3. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy.
  4. Radełkiem wycinaj kwadraty lub inne kształty.
  5. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  6. W połowie smażenia przewróć widelcem na drugą stronę.
  7. Wyjmij, osącz z tłuszczu na bibule lub ręczniku papierowym, posyp cukrem pudrem, udekoruj płatkami migdałowymi.
Reklama

Zobacz inne przepisy na karnawałowe pyszności:

Lane chruściki - przepis
Pączki z piekarnika - przepis
Przepis na oponki waniliowe

Reklama
Reklama
Reklama