Reklama
Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka spirytusu
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Reklama
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto, i wybić wałkiem, jak najcieniej rozwałkować i pokroić w paski. Każdy pasek przeciąć w środku i przez nacięcie przewinąć koniec paska. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoto. Wyjąć, położyć na bibule, aby ściekł tłuszcz, posypać pudrem. Z takiego samego ciasta można zrobić róże karnawałowe: wykroić krążki o średnicy 4,5 i 6 cm, naciąć na obwodzie, środki posmarować białkiem, nałożyć jeden na drugi, zlepić, usmażyć.
Reklama
Źródło: Przyjaciółka
Reklama
Reklama
Reklama