Reklama
Składniki:

- 250 ml wody
- 5 jajek
- 10 dag masła
- cukier wanilinowy
- 20 dag mąki
- 500 ml śmietanki 36-proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Reklama
Przygotowanie:

1. Zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Do wrzątku wsyp całą mąkę i mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek garnka.

2. Zestaw z ognia. Lekko przestudź. Następnie, mieszając łopatkami miksera, do ciasta dodawaj po 1 jajku.

3. Lśniące ciasto umieść w szprycy i za jej pomocą na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 6–8 równych pasków ciasta. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. przy włączonym termoobiegu. Jeszcze gorące ciastka rozetnij poprzecznie.

Reklama

4. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Przełóż eklery. Oprósz cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama