Eklerki z kremem

Opublikowano: 03.06.2011, 08:47
Reklama
Składniki:
- 250 ml wody
- 5 jajek
- 10 dag masła
- cukier wanilinowy
- 20 dag mąki
- 500 ml śmietanki 36-proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Reklama
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Do wrzątku wsyp całą mąkę i mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek garnka.
2. Zestaw z ognia. Lekko przestudź. Następnie, mieszając łopatkami miksera, do ciasta dodawaj po 1 jajku.
3. Lśniące ciasto umieść w szprycy i za jej pomocą na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 6–8 równych pasków ciasta. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. przy włączonym termoobiegu. Jeszcze gorące ciastka rozetnij poprzecznie.
Reklama
4. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Przełóż eklery. Oprósz cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama