Reklama
Składniki:

- 200 ml wody
- 5 dag masła
- 3/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki 36-proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru kawowego
- szczypta soli

Reklama
Przygotowanie:

1. Wodę zagotuj z masłem i solą. Zestaw z ognia, wsyp mąkę. Podgrzewając, ucieraj, aż powstanie gładka masa odstająca od ścianek naczynia. Ciasto wystudź. Wbijaj do niego kolejno jajka i ucieraj na lśniącą masę.

2. Ciastem wypełnij szpryckę. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskaj podłużne ciastka. Piecz je ok. 20 min w 180 st. C. Wystudź, każde ciastko przekrój wzdłuż na połowę.

Reklama

3. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i likierem. Przełóż nią eklery. Wierzchy ciastek oprósz cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama