Eklerki z bitą śmietaną

Opublikowano: 02.03.2011, 07:29
Reklama
Składniki:
- 200 ml wody
- 5 dag masła
- 3/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki 36-proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru kawowego
- szczypta soli
Reklama
Przygotowanie:
1. Wodę zagotuj z masłem i solą. Zestaw z ognia, wsyp mąkę. Podgrzewając, ucieraj, aż powstanie gładka masa odstająca od ścianek naczynia. Ciasto wystudź. Wbijaj do niego kolejno jajka i ucieraj na lśniącą masę.
2. Ciastem wypełnij szpryckę. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskaj podłużne ciastka. Piecz je ok. 20 min w 180 st. C. Wystudź, każde ciastko przekrój wzdłuż na połowę.
Reklama
3. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i likierem. Przełóż nią eklery. Wierzchy ciastek oprósz cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama