Egzotyczny placek
Budyniowiec pełen owoców

Składniki:
- po szklance mąki ziemniaczanej i cukru pudru
- 8 jajek
- zapach korzenny
- 2 łyżki kakao
- 2 jabłka
- sok z cytryny
- puszka brzoskwiń w syropie
- 2 budynie
- łyżeczka cynamonu
- 3 kiwi
- pół szkl. cukru
Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzeć z cukrem, mieszając, dodawać pianę z białek i mąkę z kakao oraz zapach, wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej pergaminem, piec 50 min w 170 st. C, ostudzić.
2. Jabłka obrać, wyjąć pestki, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.
3. Szklankę wody zagotować z cukrem i cynamonem, wrzucić jabłka na 3 min, ostudzić, syrop zachować.
4. Kiwi obrać pokroić w plasterki, brzoskwinie wyjąć, syrop zagotować, na cieście ułożyć jabłka, przykryć kiwi.
5. Syrop jabłkowy połączyć z budyniem, wymieszać, wlać do syropu brzoskwiniowego, ugotować budyń, ciepły wylać na ciasto, ozdobić połówkami brzoskwiń.