Dyniowe ciasto drożdżowe

Opublikowano: 31.03.2008, 23:01
Reklama
Składniki:
5 szklanek mąki,
5 dag drożdży,
pół szklanki cukru,
szczypta soli,
2 szklanki mleka,
3/4 łyżki oleju,
8 łyżek przecieru z dyni.
Reklama
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: wymieszać drożdże z łyżką mąki, łyżką cukru i trzema łyżkami letniego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrobić ciasto z rozczynu, mąki, soli, cukru, przecieru dyniowego i mleka. Kiedy pojawią się pęcherzyki, dodać ciepły tłuszcz. Wyrabić do momentu, kiedy ciasto zacznie odstawiać do ręki. Pozostawić do wyrośnięcia. Formy wysmarować tłuszczem. Wypełnić ciastem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec godzinę w średnio gorącym piekarniku.
Reklama
Reklama
Reklama