Reklama
Składniki:

Ciasto:
50 dkg mąki,
1 opakowanie drożdży,
2 jaja,
25 ml mleka,
5 dkg masła,
3 łyżki cukru.
Nadzienie:
3 gruszki,
20 dkg mrożonej czarnej porzeczki.
Kruszonka:
12 dkg masła,
18 dkg mąki,
2 dkg kakao,
12 dkg cukru.
Masa serowa:
50 dkg sera twarogowego,
2 jaja,
10 dkg cukru,
5 dkg mąki ziemniaczanej.

Reklama
Przygotowanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto. Blachę wysmarować tłuszem. Wypełnić ciastem. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć ser z jajkami i cukrem. Wsypać makę. Wyrobić masę. Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Umyte i obrane gruszki pokroić w plasterki. Usunąć gniazda nasienne. Na cieście ułożyć na przemian gruszki i masę serową. Posypać kruszonką. Piec w temp. 200 st. C przez 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama