Drożdżowy makowiec

Składniki:
Ciasto:
50 dkg mąki,
6 dkg drożdży,
szklanka mleka,
4 żółtka,
15 dkg cukru,
15 dkg masła,
szczypta soli,
cukier waniliowy.
Nadzienie:
50 dkg maku,
20 dkg cukru,
5 dkg masła,
3 białka,
olejek migdałowy,
skórka pomarańczowa,
rodzynki,
posiekane orzechy włoskie.
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: rozetrzeć drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, 2 łyżeki mleka. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przesiać mąkę. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki wlać masę jajeczną, ciepłe mleko. Posolić. Połączyć z rozczynem. Wyrobić ciasto. Dodać przestudzony, uprzednio rozpuszczony tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Sparzyć mak. Osdączyć. Trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Stopić tłuszcz i gorący połączyć z makiem. Dodać aromat migdałowy, cukier, pianę z białek, pokrojoną skórkę pomarańczową, rodzynki i drobno posiekane orzechy.
Połowę wyrośniętego ciasta rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować połową masy makowej i starannie zwinąć. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta i maku. Formę wysmarować tłuszczem. Posypać bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Pozostawić do wyrośnięcia. Upiec.