Drożdżowy keks z kandyzowanymi owocami
Przepis na keks drożdżowy z kandyzowanymi owocami

Opublikowano: 27.05.2019, 11:00
Reklama
Czas przygotowania: 150 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
22, 5 dkg mąki,
4 jaja,
16 dkg miękkiego masła,
15 dkg cukru pudru,
1 opakowanie suchych drożdży,
10 dkg rodzynek,
10 dkg kandyzowanych owoców,
100 ml rumu.
Reklama
Przygotowanie:
Zalać rodzynki i skórkę kandyzowaną rumem i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 210°C. Utrzeć cukier z masłem i kolejno dodawać jajka. Energicznie mieszać. Ma powstać gładki krem. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami, potem odsączone owoce. Wymieszać. Formę do keksa obłożyć pergaminem, wlać połowę ciasta, ułożyć kandyzowane owoce i przykryć resztą ciasta.
Wstawić do piekarnika na 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 150°C i piec 1, 5 godziny. Posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama