Drożdżówki z owocami leśnymi

Składniki:
- 50 dag mąki
- 1 torebka suszonych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- sól
Na nadzienie:
- 50 dag drobnych owoców jagodowych (jagody, borówki, żurawiny)
- 3–4 łyżki tartej bułki
- 2–3 łyżki cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami i szczyptą soli. Dodaj jajka ubite z cukrem, cukrem waniliowym i skórkę cytrynową. Wyrób ciasto, wlewając stopniowo letnie mleko. Na koniec dodaj roztopione i ostudzone masło. Ponownie wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Owoce opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Wymieszaj z tartą bułką i cukrem.
3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posyp owocami jagodowymi i zwiń wzdłuż dłuższego boku w roladę.
4. Roladę pokrój na 3-cm plastry. Każdy ułóż przecięciem do góry na wyłożonej pergaminem blasze. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz około 30 minut w temp. 180 stopni.