Reklama
Składniki:

- 50 dag mąki
- 1 torebka suszonych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- sól

Reklama

Na nadzienie:
- 50 dag drobnych owoców jagodowych (jagody, borówki, żurawiny)
- 3–4 łyżki tartej bułki
- 2–3 łyżki cukru
- 1 jajko

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami i szczyptą soli. Dodaj jajka ubite z cukrem, cukrem waniliowym i skórkę cytrynową. Wyrób ciasto, wlewając stopniowo letnie mleko. Na koniec dodaj roztopione i ostudzone masło. Ponownie wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

2. Owoce opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Wymieszaj z tartą bułką i cukrem.

3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posyp owocami jagodowymi i zwiń wzdłuż dłuższego boku w roladę.

Reklama

4. Roladę pokrój na 3-cm plastry. Każdy ułóż przecięciem do góry na wyłożonej pergaminem blasze. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz około 30 minut w temp. 180 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama