Reklama
Składniki:

szklanka mleka,
3/4 szklanki cukru,
3/4 kostki margaryny,
4 jajka,
5 dag drożdży,
75 dag mąki.

Reklama
Przygotowanie:

Przygotować rozczyn: rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Rozpuścić margarynę. Wymieszać mąkę, jajka i cukier. Kiedy zaczyn zrobi się dwa razy większy, zagnieść go z resztą składników. Kiedy ciasto zacznie odstawiać od ręki, wlać margarynę. Nadal wyrabić do uzyskania gładkiego ciasta. przełożyć do blaszy. Poczekaż aż urośnie. Dokładnie posypać kruszonką. Piec w temp 210 st. C przez 40 minut.
Kruszonka: wymieszać pół szklanki cukru z 1/4 kostki margaryny. Dodać tyle mąki, aby kruszonka miała sypką konsystencję.

Reklama
Reklama
Reklama