Drożdżowe kulki
Drożdżowe kulki
Opublikowano: 04.10.2008, 22:36
Reklama
Czas przygotowania: 120 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
Ciasto:
3 dag drożdży,
1/2 szklanki cukru,
2 żółtka,
1 szklanka ciepłego mleka,
szczypta soli,
1 łyżka oleju,
3 szklanki mąki tortowej,
1/4 roztopionego masła.
Do obtaczania kulek:
1/4 szklanki cukru kryształu,
1/4 szklanki cukru brązowego,
3 łyżki cynamonu mielonego,
4 łyżki miodu,
1/4 kostki rozpuszczonego masła.
Reklama
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z małą ilością ciepłego mleka i szczyptą cukru. Odstawić na 5 minut. Dodać resztę składników. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką. Odstawić na 60 minut. Ukształtować 16 kuleczek. Wymieszać cynamon, cukier kryształ i cukier brązowy. Stopić masło i rozetrzeć z miodem. Obtoczyć kulkę, po czym posypać mieszanką cukrowo-cynamonową. Piec w temp. 180 st. C, aż się zarumienią.
Reklama
Reklama
Reklama