Reklama
Składniki:

50 dag mąki,
25 dag cukru,
1 szklanka mleka,
13 dag margaryny,
4 żółtka,
5 dag drożdży,
cukier waniliowy,
rodzynki,
skórka pomarańczowa,
tłuszcz do formy.

Reklama
Przygotowanie:

Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Pozostawić w cieple na kwadrans do wyrośnięcia. Zagotować mleko. Wsypać cukier waniliowy. Ostudzić. Utrzeć żółtka z cukrem. Przesiać mąkę. Dodać rozczyn, utarte żółtka i mleko. Zagnieść ciasto. Roztopić tłuszcz. Lekko ostudzić. Dodać. Zagnieść. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formę wysmarować tłuszczem. Wypełnić ciastem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut. Polukrować.

Reklama
Reklama
Reklama