Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 dag drożdży
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 20 dag marmolady
  • 20 dag śliwek

Na lukier:

  • 10 dag cukru pudru
  • łyżka soku malinowego
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić struclę ze śliwkami!

  1. Drożdże pokrusz i wymieszaj z łyżką cukru i mąki.
  2. Wlej letnie mleko i wymieszaj.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. W misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier, sól.
  5. Dodaj podrośnięty rozczyn i rozpuszczone i przestudzone masło.
  6. Wszystko razem wymieszaj i zagnieć gładkie, dość gęste ciasto.
  7. Odstaw do wyrośnięcia.
  8. Gdy podwoi objętość, wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
  9. Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek.
  10. Posmaruj marmoladą. Na cieście ułóż rzędami ćwiartki albo ósemki śliwek.
  11. Całość zwiń jak roladę.
  12. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej i piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
  13. Cukier puder utrzyj z sokiem na gładki, gęsty lukier.
  14. Upieczoną i wystudzoną struclę polej lukrem.
Reklama

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

Marynowane śliwki - przepis
Racuchy ze śliwkami - przepis
Ciasto ze śliwkami - najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka ze śliwkami

Reklama
Reklama
Reklama