Drożdżowa rozeta

Opublikowano: 26.06.2008, 16:00
Reklama
Składniki:
3 szklanki mąki,
10 dag drożdży,
2/3 szklanki mleka,
1/4 kostki masła,
3 łyżki cukru,
2 jajka,
cukier waniliowy,
słoik dżemu.
Reklama
Przygotowanie:
Rozetrzeć drożdże z mąką. Stopić i ostudzić masło. Dodać. Wlać jajka. Wsypać cukry. Zagnieść ciasto. Odstawić na pół godziny. Rozwałkować na stolnicy wyścielonej pergaminem. Placek posmarować dżemem. Uformować roladę. Pokroić w plastry trzycentymetrowe. Tortownicę natłuścić. Ułożyć w niej kawałki rolady. Odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans. Piec w temp. 180 st. C przez 45 minut. Wyjąć. Posmarować trzema łyżkami dżemu.
Reklama
Reklama
Reklama