Reklama
Składniki:

1 kg mąki,
30 dag cukru,
0,5 litra stopionego masła,
15 żółtek,
0,5 litra mleka,
8 dag drożdży,
0,5 kieliszka rumu,
5 dag migdałów,
15 dag rodzynek,
skórka pomarańczowa,
1 opakowanie cukru waniliowego,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

3/4 szklanki mąki zaparzyć połową szklanki wrzącego mleka. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać drożdże i małą ilość mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka utrzeć z cukrem. Dodac do rozczynu. Wsypać pozostałą mąkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto z mlekiem. Dodać rodzynki, pokrojone migdały i zapachy. Formę wysmarować tłuszczem. Włożyć ciasto. Poczekać, aż wyrośnie. Piec 60 minut.

Reklama
Reklama
Reklama