Reklama
Składniki:
- 30 dag mąki
- 4 jajka
- 15 dag masła lub margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- kieliszek aromatycznego alkoholu
- 40 dag bakalii: rodzynek, orzechów, fig, owoców kandyzowanych
- lukier
Reklama
Przygotowanie:
Rodzynki umyć, osączyć, namoczyć w alkoholu, po godzinie wyjąć, osuszyć. Resztę bakalii rozdrobnić, oprószyć mąką, na sicie otrząsnąć z nadmiaru mąki. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, bakalie i sztywną pianę ubitą z białek, ostrożnie i dokładnie wymieszać. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyłożyć ciasto, piec 90-100 minut w 180°C. Wyjąć z papierem, usunąć go po wystudzeniu, posypać pudrem lub polukrować,obłożyć kandyzowanymi owocami i bakaliami.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama