Reklama
Składniki:

- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 4 jajka
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- kieliszek aromatycznego alkoholu, np. brandy lub rumu
- 40 dag bakalii: rodzynek, migdałów, fig, daktyli, owoców kandyzowanych

Reklama
Przygotowanie:

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na gładką, puszystą masę, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto starannie wymieszać. Ubić na sztywno białka. Rodzynki umyć, dokładnie osączyć, namoczyć w alkoholu, po godzinie wyjąć i osączyć. Pozostałe bakalie rozdrobnić, oprószyć mąką, otrząsnąć na sicie z nadmiaru mąki. Bakalie dodać do ciasta, wymieszać. Delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 90 minut w temp. 180°C, wyjąć, po ostudzeniu zdjąć papier.

Rada: Bakalie można dodawać do każdego rodzaju ciasta. Umyte należy dokładnie osuszyć i posypać mąką, wtedy nie opadną na dół ciasta.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama