Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • niepełna szklanka śmietanki kremówki
  • sok z cytryny
  • torebka cukru waniliowego
  • cukier
  • 30 dag truskawek
  • białko jajka
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić lody jogurtowe!

  1. Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem waniliowym oraz ubitą na sztywno śmietanką.
  2. Dopraw sokiem z cytryny i cukrem.
  3. Na dno małych pojemniczków (np. po śmietanie) wlej po łyżce jogurtu.
  4. Wstaw do zamrażalnika na godzinę.
  5. Truskawki opłucz, odszypułkuj. Drobno pokrój.
  6. Zasyp cukrem, zalej sokiem z cytryny. Zagotuj.
  7. Zestaw z ognia, zmiksuj na gładko, przetrzyj przez sito, aby nie było pesteczek.
  8. Mus dobrze schłodź. Wymieszaj ze sztywną pianą z białka.
  9. Na zamrożony jogurt wlej po porcji musu truskawkowego, a na nim umieść warstewkę pozostałego jogurtu.
  10. W każdą porcję deseru wbij patyczek do lodów.
  11. Pojemniczki ponownie wstaw do zamrażalnika.
  12. Zamrażaj 5 godzin.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Reklama

Sprawdź inne letnie przepisy:

Przepisy na lekkie sałatki - 25 przepisów
Lody malinowe z jagodami - przepis
Koktajl truskawkowo-jabłkowy
Deser na upały - 30 przepisów

Reklama
Reklama
Reklama