Reklama

Lane faworki to jeden z najprostszych sposobów na słodką przekąskę albo deser. To alternatywa dla tradycyjnych chrustów, ale różnią się sposobem przygotowania. Ich ciasto jest płynne i przypomina naleśnikowe lub to na churrosy, a zamiast wałkowania wylewa się je cienkim strumieniem bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu powstają fantazyjne, chrupiące kształty, które smakują doskonale.

Reklama

Spis treści:

  1. Pyszny przepis na lane faworki
  2. Z czym podać domowe lane faworki?

Pyszny przepis na lane faworki

Lane faworki robi się ekspresowo, dzięki czemu możesz przygotować przekąskę na Tłusty Czwartek w kilkanaście minut. Wystarczy tylko przygotować lejące ciasto oraz rozgrzać olej. Tak przygotowane chrusty możesz też dowolnie formować w ciekawe kształty i gniazdka.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • łyżeczka spirytusu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj jajka, mleko, przesianą mąkę, cukier wanilinowy, sól i spirytus.
  2. Ciasto powinno być lejące, ale nie za rzadkie - powinno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Jeśli jest zbyt płynne, dodaj odrobinę mąki.
  3. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 175 stopni.
  4. Możesz sprawdzić temperaturę, wrzucając kroplę ciasta - jeśli od razu wypływa i zaczyna się rumienić, olej jest gotowy.
  5. Ciasto przelej do butelki z dziubkiem (np. po keczupie) lub do rękawa cukierniczego. Lej cienkim strumieniem na rozgrzany olej, tworząc wzory.
  6. Faworki smaż na złoty kolor z obu stron, a następnie wyjmij je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
fot. Przepis na lane faworki/Adobe Stock, Brent Hofacker

Z czym podać domowe lane faworki?

Najpopularniejszą dekoracją lanych i tradycyjnych faworków jest po prostu oprószenie ich cukrem pudrem. Jednak ponieważ te akurat mają ciekawy kształt, możesz trochę poszaleć. Świetnym pomysłem będzie np. przygotowanie "faworkowych gniazdek" i udekorowanie ich w środku bitą śmietanę oraz owocami.

Świetnym dodatkiem są także domowe konfitury i dżemy, zwłaszcza z kwaśnych owoców, takich jak wiśnie, maliny czy porzeczki, które przełamują słodki smak faworków.

Dla miłośników deserów lodowych świetnym rozwiązaniem będzie serwowanie lanych faworków z gałką lodów oraz gęstą polewą czekoladową albo domową nutellą. Świetnie sprawdzi się także sos karmelowy oraz krem pistacjowy.

Lane faworki możesz także posypać posiekanymi orzechami (świeżymi lub prażonymi), a także płatkami migdałowymi, wiórkami czekoladowymi albo kokosowymi.

Reklama

Sprawdź też inne pomysły na domowe faworki:

Reklama
Reklama
Reklama