Pyszny przepis na lane faworki jak z cukierni. Zrobisz je tylko z 8 składników
Lane faworki to idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na wyrabianie i wałkowanie ciasta. Wystarczy kilka składników, chwila smażenia, i gotowe. Chrusty to pyszny karnawałowy przysmak, szczególnie popularny w Tłusty Czwartek. Jeśli chcesz przygotować szybszą wersję, oto przepis w sam raz dla ciebie.

Lane faworki to jeden z najprostszych sposobów na słodką przekąskę albo deser. To alternatywa dla tradycyjnych chrustów, ale różnią się sposobem przygotowania. Ich ciasto jest płynne i przypomina naleśnikowe lub to na churrosy, a zamiast wałkowania wylewa się je cienkim strumieniem bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu powstają fantazyjne, chrupiące kształty, które smakują doskonale.
Spis treści:
Pyszny przepis na lane faworki
Lane faworki robi się ekspresowo, dzięki czemu możesz przygotować przekąskę na Tłusty Czwartek w kilkanaście minut. Wystarczy tylko przygotować lejące ciasto oraz rozgrzać olej. Tak przygotowane chrusty możesz też dowolnie formować w ciekawe kształty i gniazdka.
Składniki:
- 2 jajka,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- łyżka cukru wanilinowego,
- łyżeczka spirytusu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj jajka, mleko, przesianą mąkę, cukier wanilinowy, sól i spirytus.
- Ciasto powinno być lejące, ale nie za rzadkie - powinno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Jeśli jest zbyt płynne, dodaj odrobinę mąki.
- W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 175 stopni.
- Możesz sprawdzić temperaturę, wrzucając kroplę ciasta - jeśli od razu wypływa i zaczyna się rumienić, olej jest gotowy.
- Ciasto przelej do butelki z dziubkiem (np. po keczupie) lub do rękawa cukierniczego. Lej cienkim strumieniem na rozgrzany olej, tworząc wzory.
- Faworki smaż na złoty kolor z obu stron, a następnie wyjmij je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Z czym podać domowe lane faworki?
Najpopularniejszą dekoracją lanych i tradycyjnych faworków jest po prostu oprószenie ich cukrem pudrem. Jednak ponieważ te akurat mają ciekawy kształt, możesz trochę poszaleć. Świetnym pomysłem będzie np. przygotowanie "faworkowych gniazdek" i udekorowanie ich w środku bitą śmietanę oraz owocami.
Świetnym dodatkiem są także domowe konfitury i dżemy, zwłaszcza z kwaśnych owoców, takich jak wiśnie, maliny czy porzeczki, które przełamują słodki smak faworków.
Dla miłośników deserów lodowych świetnym rozwiązaniem będzie serwowanie lanych faworków z gałką lodów oraz gęstą polewą czekoladową albo domową nutellą. Świetnie sprawdzi się także sos karmelowy oraz krem pistacjowy.
Lane faworki możesz także posypać posiekanymi orzechami (świeżymi lub prażonymi), a także płatkami migdałowymi, wiórkami czekoladowymi albo kokosowymi.
Sprawdź też inne pomysły na domowe faworki: