Domowa czekolada z tego proszku była hitem w PRL. Tak zrobisz ją bez grama cukru
Odkryj na nowo czekoladę popularną w czasach PRL, ale w lżejszej i zdrowszej wersji. Domowy przysmak z mleka w proszku bez cukru to ukłon w stronę tradycyjnych słodkości, ale bez nadmiaru kalorii. Dzięki zastąpieniu cukru zdrowszym składnikiem całość ma o 400 kcal mniej niż standardowy przepis. I to bez utraty smaku. Dodaj do domowej czekolady ulubione chrupiące składniki i rozkoszuj się jej kremową konsystencją. Zobacz, jak łatwo zrobić ją samemu.

W czasach PRL-u, gdy zdobycie prawdziwej czekolady graniczyło z cudem, domowa wersja na bazie mleka w proszku była prawdziwym rarytasem. Przyrządzano ją z łatwo dostępnych składników: kakao, mleka w proszku, masła i cukru. Dziś możesz odtworzyć ten smak przeszłości w nowoczesnej, zdrowszej odsłonie – bez dodatku cukru, ale bez utraty smaku. Oto przepis na domową czekoladę na bazie mleka w proszku, w którym cukier zastąpiono zdrowszym zamiennikiem. To o 400 kcal mniej niż w tradycyjnej wersji!
Składniki na czekoladę uwielbianą w PRL w wersji bez cukru
Oryginalnie ten deser zawiera niemało cukru. My ten dodatek zastąpiłyśmy erytrytolem, czyli zdrowym zamiennikiem, który nie ma kalorii i mogą go spożywać nawet diabetycy.
Do zrobienia domowej czekolady potrzebujesz:
- 2 szklanki pełnego mleka w proszku,
- 4 łyżki ciemnego kakao bez cukru,
- ½ szklanki mleka krowiego (125 ml),
- ½ szklanki erytrytolu,
- 250 g masła,
- opcjonalnie: 100-150 g pokruszonych wafli, herbatników, bakalii, ew. kilka kropli aromatu (np. waniliowy lub rumowy).
Jak zrobić domową czekoladę z mleka w proszku?
- W pojemniku urządzenia miksującego umieść mleko krowie i kakao.
- Masło i słodzik roztop w garnuszku (nie gotuj) i dodaj po przestudzeniu do mleka.
- Wymieszaj całość.
- Następnie dodaj mleko w proszku, najlepiej stopniowo miksując wszystko na gładką masę.
- Na tym etapie możesz dodać aromat i pomieszać.
- Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone składniki i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Przelej masę do foremki keksowej wyłożonej papierem pergaminowym i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (a jeśli zależy ci na czasie, to do zamrażarki na 30-40 minut).
- Po wyjęciu pokrój na mniejsze kawałki. Smacznego!

Czekoladę przygotowaną według tego przepisu przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 7-10 dni. Możesz ją zamrozić, ale nie trzymaj w takich warunkach zbyt długo – maksymalnie 4-6 tygodni. Gdy pozostawisz przysmak w temperaturze pokojowej, będzie się trochę rozpuszczać i stanie się miękki.
Czytaj także:
- Jak zrobić gorącą czekoladę? Przepis idealny na jesień i zimę
- Keto czekolada istnieje. Sprawdź, jaką kupować i jak zrobić samemu nie tylko keto czekoladę pitną
- Sekrety dubajskiej czekolady, czyli co ma w składzie i dlaczego jest tak pyszna. Swoja wersję możesz zrobić w domu
- Dubajska czekolada wypada z gry. Angel Hair to nowy deserowy hit - smakuje nieziemsko i jest dużo tańszy